• C/Sant Antoni Abat 10, 08001 Barcelona
  • 93 329 74 28  info@puntdereferencia.org
  • C/Sant Antoni Abat 10, 08001 Barcelona
  • 93 329 74 28

Angoixa pandèmica, burocràtica i laboral entre el jovent migrant

Tècniques de Punt de Referència coincideixen que una de les principals afectacions de la crisi provocada per la pandèmia en el jovent migrant és la impossibilitat de renovació dels permisos de residència.

Sara Montesinos
Fotografies: Berta Roig

 

A principis del mes de març de 2021, poc abans del primer aniversari de la pandèmia que es fixa en l’inici del confinament domiciliari, TV3 publicava un reportatge sobre els efectes en la salut mental i emocional del jovent. Després d’un any en què només havien ocupat titulars criminalitzadors i culpabilitzadors, els mitjans de comunicació han donat veu a la situació i les conseqüències del que han patit. Segons un estudi de la Confederació Estatal d’Associacions d’Estudiants, el 72% de l’estudiantat està més preocupat per la seva salut mental que per qualsevol altra cosa. A més, el Centre d’Estudis Sociològics ha publicat recentment un estudi sobre la salut mental dels espanyols durant la pandèmia, del qual se’n recull que més d’un 30% de joves entre els 18 i els 24 anys ha tingut trastorns d’ansietat, el doble de la mitjana de la població. Amb tot això, l’Estat Espanyol encapçala el rànquing europeu d’atur juvenil, amb un 40’7% de jovent aturat.

 

I com ha afectat aquesta situació de pandèmia al jovent que migra sol? Coral Escobar, educadora social i tècnica del projecte d’habitatge a pisos assistits, manté un contacte diari amb el jovent dels pisos que acompanya. En aquest sentit, sent un dels referents principals, les relacions estretes que estableix amb ells li permeten acompanyar-los emocionalment al llarg del temps. “De la mateixa manera que a nosaltres ens ha afectat aquesta situació a nivell emocional, a ells també”, explica. “Jo observo els joves des de fora i he valorat situacions de més desànim, de més patiment, de vegades no sé fins a quin punt ells se n’adonen.” L’educadora no creu que siguin casos aïllats ni concrets assegura que ha augmentat l’aïllament de molts joves així com la sensació de solitud, més que en èpoques prèvies a la pandèmia, “ho noto en converses, comentaris, no tenen un ritme de relacions socials com abans, però no és quelcom que expressin directament”. D’altra banda, la Coral comparteix també reflexions sobre els efectes del sistema d’acollida de l’administració que ha fet que molts dels joves hagin passat per diversos centres de punts geogràfics diferents, “han quedat aïllats a casa o al barri degut a les restriccions i sovint tenen una xarxa molt repartida pel territori”.

 

En Brahim sempre havia somiat amb viure a Barcelona, des que va arribar a la Línea de la Concepción, Algeciras, ha passat per diverses ciutats com Sevilla i València, fins a arribar finalment a la ciutat comtal, on procura arrelar des de 2017. Com a milers de joves, aquesta situació de pandèmia l’ha afectat en l’àmbit emocional, “ara és complicat sortir i també fer esport, això fa que passi moltes hores a casa, faig moltes voltes a tot i m’angoixo, de vegades necessito desconnectar i no puc amb la situació”, explica en Brahim

Més enllà de les relacions socials i la cura dels vincles, en Brahim s’ha vist greument afectat per la crisi econòmica que ja comença a deixar-se notar. En el seu segon any de Grau Mitjà en mecànica havia trobat una feina amb la qual estava content i se sentia molt valorat, fins i tot havia pogut convalidar les pràctiques amb la feina, però amb el final del contracte no el van poder renovar. Uns mesos més tard, l’estiu del 2020, el van tornar a trucar de la mateixa empresa, on va tornar a treballar fins a principis de 2021, moment en què va tornar a quedar-se sense feina. Mentrestant, en Brahim continua amb el Grau Mitjà, encarant el Treball de Final de Grau i mirant de treure’s el carnet de conduir amb els estalvis que ha pogut anar fent durant aquests anys. “He aprovat l’examen teòric amb només un error”, diu somrient. Tot i això, les traves burocràtiques no s’han alleugerit ni amb una pandèmia mundial, i el pròxim 23 d’abril ha de renovar la seva residència amb permís de treball. La llei, però, no ho permet sense un contracte laboral vigent, així que en Brahim pot perdre els papers i haver de tornar a començar de zero si no n’aconsegueix un abans de Sant Jordi.

 

L’Alba Pi, tècnica del Projecte Atenea, és una de les referents d’en Brahim. “És un jove amb una trajectòria molt bona, fa molt de temps que està vinculat a l’entitat i ha estat sempre molt compromès”, explica. “Ell és molt modest, però treu molt bones notes i els professors el tenen molt en compte de cara a les pràctiques, compaginava feina amb estudis”. L’Alba comenta frustrada com la trajectòria d’emancipació d’en Brahim, que anava molt bé, s’ha vist truncada per la situació de pandèmia i la llei d’estrangeria, “en Brahim ja treballava del que havia estudiat mentre continuava formant-se, però ara sense un contracte es pot quedar sense documentació. Apareixen molts joves que s’han quedat sense feina i perdran els papers, la situació és dramàtica”, afirma l’Alba.

Alícia Garcia, tècnica de mentoria de Punt de Referència i acompanyant d’una vintena de joves, explica també que una de les principals afectacions són les relacions socials, “no només ha estat difícil que poguessin sortir i trobar-se amb la seva xarxa d’amics sinó que per joves que no tenen aquesta xarxa ha estat impossible trobar espais d’oci on crear-la”. En aquest sentit, el mateix ha passat amb l’esport, que segons l’Alícia, és una manera de canalitzar moltes emocions, “el confinament domiciliari, la manca de materials per fer esport a casa i els gimnasos tancats, també ha fet que molts joves no tinguessin aquest espai de desconnexió”.  Una altra de les greus conseqüències ha estat l’accés a formació, ja que com diu la tècnica de mentoria, “moltes formacions són online i els joves no disposen de recursos a casa com per poder seguir els cursos. S’intenta tenir en compte espais públics com biblioteques o centres cívics, però a banda de les restriccions, sovint topem amb horaris que no coincideixen”.

 

També l’Abdelkarim ha vist com la seva trajectòria formativa quedava aturada per la Covid19. Després de cursos de manteniment, lampisteria, cuina i soldadura, les pràctiques del darrer curs van quedar suspeses pel confinament.

“Vaig viure el confinament en un pis amb quatre joves més, en aquells mesos vaig aprendre a tocar el tambor”, explica abans de confessar que també es va angoixar molt “alguns dies estava tan enfadat que pensava a tornar a Marroc, però després me n’adono que allà també hauria de començar de zero, aquí he après moltes coses i no vull tornar. Ara que torno a fer esport ja no tinc aquests pensaments”.

L’aturada de les pràctiques va suposar també l’aturada de les possibilitats d’aconseguir un contracte de treball, l’Abdelkarim no té encara permís de treball i la reinterpretació de la llei d’estrangeria en matèria de renovacions impossibilita que pugui mantenir la seva residència. 

Tant la Coral com l’Alícia i l’Alba coincideixen que el què més preocupa el jovent és el tema de la documentació que, a banda de la crisi de la pandèmia, s’ajunta amb les denegacions provocades pel canvi en la llei d’estrangeria quant a les renovacions de permisos de residència. “Més enllà de les regularitzacions de joves migrants sols truncades pel canvi de legislació, la situació ha fet que moltes persones perdin la residència des que va començar la crisi de la Covid19, fent mil passes enrere i havent de tornar a plantejar-se començar un procés des de zero”, comenta la Coral.

“Hi ha també angoixa entre el jovent pel fet de no rebre informació directament, nosaltres estem constantment rebent notícies sobre la situació i ells tenen moltes preguntes”, continua la Coral, segons la tècnica, molts joves es pregunten què passarà o si hi haurà vacunes per tothom. “Aquesta incertesa se suma a la por per les seves famílies, que viuen en països on la gestió de la pandèmia és diferent, amb més dificultats i preocupacions que s’agreugen amb la distància”, diu la Coral. Les tres tècniques afirmen observar angoixa en els joves tant per la pandèmia en sí mateixa, com per la situació de regularització i el seu futur laboral.

Tags CLOUD

10X1019922019202020218 de marçacollidaacompanyamentactivitataculladministracióagbaralegriaalemanyaaliançaAmbTuamicsamics d ela gent grananiversariassembleaateneaavaluacióavisAxabarçabarcelonabarcelonèsberenarbibliotecabmlcalidacamp de treballcampamentscampanyescampuscasacatalàcccbcelebraciócircuitcivismecohabitatgecol·laboraciócol·laboracionscomunicacioconcertcongrésconsultoriaconsumconvenicoronaviruscovidcovid-19covid19criicrisicuracursdebatdecoraciódespesesDGAIAdigitarldiscapacitatdiscursdocumentaciódonatiudonatiusdonesdreteconomiaeducacióeducadoraEL PasemancipacióemergènciaemocionalempresaempresesentitateocnomicaEquinocciequipequip professional. acompanyamentescapadesesforçespaiestiuestrangeriaestudiestudiseuropaexcursióèxitexposicióextutealtsextuteladesextutelatextutelatsfamíliafeinafeminismeFEPAfestafinançamentfonsformaciófundaciófutbolfuturgènovagestiógrgr16.18gratisGrèciagrupguadalajaraguardóhabitatgehistòriesimmigracióingressosinsercióinternacionalItàliaitinerarijornadesjovejoventjoventutjovesJOVESxJOVESjuntala caixalaboralllarllars El Paslleillei estrangeriallengualleurelloguermagiclinemaltractamentmambrémasculinitatsmemòriaMENAmenorsmentorhabilitatsmentoriamentoringmentorsmigraciómigradesmigrancionsmigrantsmigrants. racismemiradesmirgantsmnentoriaMontserratmossosmúsicanegocinienoiesnoisnovetatociocupabilitatODSofertaoficinaÒmniumOpcionsoportunitatoportunitatspalau de la músicaparticipaciópastisseriaperiodismepispisosPremipresencialitatprobitasprofessióprojecteprojectespuntpunt de referènciaracismeraprecercarecursreferentsreferents extutelatreformesrefugiatsreglamentrèplicareptesresidènciaresiliènciarestaurantresultatsRotarysalessalut mentalsant joan de déusant JordisectorsegellseguimentsellosensellarismesevillasocissolidariSolidaritatsolitudsosracismesostenibilitatsostresummitsupervisiósuportTarragonaterapiaTorrestrajectetrasllattreballtrobadatutelatutelattutelatsvagavoluntariatwebxarxayoutube