• C/Sant Antoni Abat 10, 08001 Barcelona
  • 93 329 74 28  info@puntdereferencia.org
  • C/Sant Antoni Abat 10, 08001 Barcelona
  • 93 329 74 28

Benvingudes al nou espai de debat: El Berenar, a Punt

Benvingudes i benvinguts al nou espai informal on podràs compartir la teva visió sobre tot el que afecta al jovent tutelat i extutelat: el cicle de conversa El Berenar, a Punt.

Teníem ganes d’oferir un espai obert a persones sòcies, treballadores de Punt, càrrecs institucionals, persones expertes en la temàtica a tractar i empreses col·laboradores interessades en debatre i aportar la seva mirada. Per aquest motiu hem obert aquest nou espai que, d’entrada, proposa trobades bimensuals, cadascuna per tractar una temàtica diversa. 

El dia 13 de febrer vam fer la primera trobada sota el títol ‘De la minoria a la majoria d’edat. Un pas crucial pel jovent tutelat’. En aquest primer berenar vam comptar amb la participació de Dolors Chavarría de l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat, Alícia Castillón del Consorci de Serveis Socials, Pilar Trenchs, sòcia i antiga voluntària del projecte Acull, Isidre Carbonell, membre de la Junta, Rita Grané, directora de Punt i Marta Roda, tècnica del projecte GR1 16-18. 

D’esquerra a dreta: Alícia Castillón, Rita Grané, Pilar Trenchs, Dolors Chavarría, Marta Roda i Isidre Carbonell

 

La crònica del primer Berenar:

Eren les 18h del dimecres 13 de febrer i la cuina de Punt s’ha anat omplint de les persones convidades al berenar. Algunes d’elles es coneixien i d’altres era la primera vegada que tenien l’oportunitat de trobar-se. En tot cas, després d’una breu presentació iniciàvem la sessió explicant aquest nou espai, i esperant que el debat complís amb les espectatives de totes.
L’Isidre ha obert la conversa contextualitzant la situació de tensió que viu el jovent tutelat quan afronta la majoria d’edat, el procés de fragilització que podem percebre en els joves a mesura que s’apropen als 18 anys i, com a punt clau per a combratre-ho, la importància de tenir referents adults amb qui tenir un vincle sòlid.

A més de l’objectiu de tenir referents adults amb qui vincular-se, l’Alícia Castillón sumava un altre repte per acompanyar als joves en l’impàs a la majoria d’edat: el de preparar-los correctament (abans dels 18 anys) per a la seva emancipació. Observa que hi ha jovent que porta molts anys tutelat en un sistema que no els ha preparat suficientment per a fer front al moment d’ emancipar-se i posa sobre la taula el plantejament de com evitar la sobreprotecció d’aquests menors garantint-ne igualment la protecció adequada. La Dolors respon que l’ideal seria poder treballar de forma individual amb cada jove, atenent a la seva situació i necessitats, i lamenta que el ritme actual en el que treballa l’ASJTET, fruit de l’arribada creixent de menors no acompanyats,  no permet aquesta dedicació.

Malgrat la complexitat de la situació celebrem les noves iniciatives que permeten atendre de forma més personalitzada aquests joves. Projectes com el GR16-18 de Punt de Referència ofereixen al jovent tutelat recursos i eines complementàries a les establertes pels serveis socials. La Marta, tècnica del projecte explica com el treball en mentoria i l’ús de la fotografia aconsegueixen canvis positius en el jovent: estableixen nous vincles amb companys i companyes de fora del seu circuits habituals, i els ofereix oportunitats per a millorar la seva estabilitat emocional. Els bons resultats en els i les joves i la tendència creixent en número de joves en situació de tutela fan que aquest projecte agafi volada.

Després d’una hora i quart de conversa toca tancar el debat. Ha estat molt gratificant poder escoltar l’opinió i els dubtes de persones amb trajectòria diversa però un interès en comú, i veure com han posat sobre la taula les diferents visions sobre el pas a la majoria d’edat. El grup ha coincidit prou al detectar les fortaleses i les mancances en l’acompanyament a aquest jovent i s’han mostrat molt contents de compartir un bernar com aquest.

A Punt de Referència també ens alegra la bona rebuda al nou espai, i ja ens posem a treballar en el proper debat, que tractarà sobre ‘Ser dona extutelada’. Ens hi veurem?

Tags CLOUD

10X1019922019202020218 de marçacollidaacompanyamentactivitatactivitatsaculladministracióagbarajutsalegriaalemanyaaliançaAmbTuamicsamics d ela gent grananiversariassembleaateneaavaluacióavisAxabalmabarçabarcelonabarcelonèsberenarbibliotecabmlcalidacamp de treballcampamentscampanyescampuscasacatalàcccbcelebraciócircuitcivismecohabitatgecol·laboraciócol·laboracionscomptescomunicacioconcentracióconcertcongrésconsultoriaconsumconvenicoronaviruscovidcovid-19covid19creativitatcriicrisicuracursdebatdecoraciódespesesDGAIAdigitarldiscapacitatdiscursdocumentaciódonatiudonatiusdonesdreteconomiaeducacióeducadoraEL PaselectricitatemancipacióemergènciaemocionalemprenedoriaempresaempresesentitateocnomicaEquinocciequipequip professional. acompanyamentescapadesesforçespaiestiuestrangeriaestudiestudiseuropaexcursióèxitexposicióextutealtsextuteladesextutelatextutelatsfamíliafeinafeminismeFEPAfestafinançamentfonsformaciófundaciófutbolfuturgèneregènovagestiógrgr16.18gratisGrèciagrupguadalajaraguardóhabitatgehabitatge cooperatiuhistòriesimmigracióimpacteingressosinsercióinternacionalItàliaitinerarijornadesjovejoventjoventutjovesJOVESxJOVESjuntala caixalaboralllarllars El Paslleillei estrangeriallengualleurelloguermagiclinemaltractamentmambréMartmascilismemasculinitatsmatarómemòriaMENAmenorsmentorhabilitatsmentoriamentoringmentorsmigraciómigradesmigrancionsmigrantsmigrants. racismemiradesmirgantsmnentoriaMontserratmossosmúsicanegocinienoiesnoisnovetatnovetatsociocupabilitatODSofertaofertesoficinaÒmniumOpcionsoportunitatoportunitatspalau de la músicaparticipaciópastisseriaperiodismepispisosPremipresencialitatprobitasprofessióprojecteprojectespuntpunt de referènciaracismerapre-generationsrecercarecursreferentsreferents extutelatreformesrefugiatsreglamentRenda GarantidarèplicareptesresidènciaresiliènciarestaurantresultatsRotarysalessalut mentalsant joan de déusant JordiSchneider ElectricsectorsegellseguimentsellosensellarismesevillasòciessocissolidariSolidaritatsolitudsosracismesostenibilitatsostresostre cívicSullivansummitsupervisiósuportTarragonaterapiaTorrestrajectetrasllattreballtrobadatutelatutelattutelatsUDGvagavisitavoluntariatwebxarxayoutube